SE & GÖRA | STUGUTHYRNING | KOMMUNIKATIONER | ÄTA | HANDLA | HISTORIK | ALLMÄNT | HEM
  Loggboken 2017
 
År:   2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016
  2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
  2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000
  1999 | 1998

December 2017
   Det är tyst och lugnt på ön. Vattenståndet har varit högt som vanligt, och det ställer ofta till problem med saker som driver iväg. Arbetet som pågår med att bygga väg runt Båtsviken till Spången har också försvårats och dessutom har det regnat mycket och blöt lera är inte lätt att hantera. Men efter alla problem står nu vägen klar och många har provgått runt Båtsviken. Trevligt att kunna gå runt och se byn från flera håll.

November 2017
   November blev en ovanligt blöt period efter en torr sommar. Nu bör det snart ha fyllt på i de djupare grundvattenreservoarerna.
Jakten vid All helgonahelgen resulterade i ytterligare 4 skjutna djur och därtill flera observationer. Det är gott om rådjur på ön efter en bra sommar. Den årliga jaktmiddagen tillreddes efter alla konstens regler runtom i stugornas kök och på kvällen dukades en god måltid upp i Baracken där festen var arrangerad för ca 40 personer.

Oktober 2017
   Hösten är här! I år har vi verkligen fått korgen full med svamp, kantarell och trattkantarell har följt efter det bästa Karl-johan år jag kan minnas. Vi frossar i svampsåser och varma smörgåsar, torkar och fryser in för kommande behov. Rådjurs jakten har gått av stapeln och då är många delägare på fötter. Jakten på Isskär, Sandgärdet, Fränholmarna och Hässelön resulterade i 6 skjutna djur varav ett tas undan till jaktmiddagen efter All helgona jakten. Övriga rådjur fördelas efter andel i samfälligheten och vi fick ett fint bockkid som vi hängde för att möra i 40 dygnsgrader.
Nu pågår också arbetet med att vinterförvara båtar och tappa av vatten i stugor som inte är vinteruppvärmda.

September 2017
   Vi har varit ute och vittjat ryssjorna efter en hård kuling. Det var ganska lugnt men rejäl dyning på norra sidan. Bergen lyser grå och rosa, blanka i regnet ner mot sjön, och mer mossbevuxna längre upp på land. I Brännholmsundet gick det bra att få upp ryssjorna men de var fulla med sjögräs så det blir tungt att hiva upp. Tre ryssjor hade en ål i varje och då vet man att det inte är hål i struten. Övriga ryssjor låg efter land efter den hårda blåsten. Några abborrar och flundror räddade middagen. De trutar som är kvar här omkring följde oss, men fick inget idag, den småfisk som fanns i ryssjorna gick tillbaka i sjön. Nu förbereder vi också för att ta emot konferensgäster och det är mycket som skall ställas i ordning, och maten skall planeras och lagas för de 30 gästerna.

Augusti 2017
   Äntligen fick vi ett fint sommarregn. Lite sent kanske, björkarna börjar släppa sina blad och blåbären är ganska små. Fisket går lite sämre i år, abborrarna tog slut ganska omgående på försommaren, men barnen får småabborrar under båthusen. Flundror får vi jobba hårt för att få ihop och sik är också ont om. Det känns inte som en naturlig variation. Ålfisket går bra, men gädda har vi inte sett på länge. Restaurangen har haft mycket gäster och har liksom bageriet öppet till slutet av augusti.

Juli 2017
   Vilken sommar! Vi har verkligen fått kompensation för den kalla våren. Östgötatrafiken kör med fulla båtar från Fyrudden, och från Arkösund-Tyrislöt kommer många gäster. Mycket folk i rörelse på ön! De nya bagerskorna är i full gång och jobbar från morgon till kväll. Efterfrågan på färskt bröd är stor! 2 gånger i veckan kan man följa med på sälsafari, och trots lite oro i väderleken har det mojnat ut framåt kvällen och båtarna har kunnat gå. Det behöver vara ganska lugnt för att man ska se sälarna i sjön.

Juni 2017
   Våren var mestadels kall trots den varma inledningen i mars. Men till midsommaraftonen på skolslätten blev det varmt och så lyckat som det oftast blir när alla hjälps åt att klä stången med björklöv och blommor. Musikanterna sätter fart på ringlekarna och jordgubbstårtorna åker fram på gröngräset! Alla stugor var fullbokade och många båtar låg i hamnen och i Flisfjärden.

Maj 2017
   Det blev blåsigt och kallt i perioder och mycket stugsittande. Då är det skönt att kunna elda en brasa. Några dagar var det ändå väldigt varmt och trädgårdslandet börjar grönska. Båtarna är i sjön, och det blir många transporter med varor och material. Vi har tagit emot flera grupper för matservering. Päronträden står i full blom utanför fönstret och det ser ut som snö på marken under. Svalorna kom sent i år men nu är de igång med bobyggandet och det kvittrar överallt.

April 2017
   Inte konstigt att vi längtar efter våren när vi sitter där i vintermörkret och kurar vid spisen. Våren är uppfriskande och livsbejakande och lockar människor ut ur stugorna. Nu grönskar det redan i backarna, påskliljorna står i full blom och svalörten också. Mina trädgårdsodlingar har klarat nattfrosten och sallad och rädisor är på gång. Jag börjar kolla temperaturen i backen och tittar på de förgrodda potatisarna! Det är lugnt på havet men inte många båtar i sjön, De första stuggästerna har anmält sin ankomst, våren är verkligen här!

Mars 2017
   Vilka otroligt varma fina dagar vi fått alldeles oväntat i mars månad! Att starta upp i trädgårdslandet före april brukar inte ge så mycket bättre resultat, men vem kan stå emot solen? Persilja, vitlök mangold, gräslök, topplök och jordärtskockor går att skörda från förra året. Några salladsplantor har jag försökt att övervintra, kanske kan de vara klara om ett par veckor eller också ligger snön som ett täcke. Rödbetor, rädisor, sallad lök och dill har jag sått, de fröna är tåliga. I övrigt börjar förberedelser för sommarsäsongen så smått med planering, städning och reparationer. Vi har sett säl inne på Husfjärden under våren, så hur går det med fiskesäsongen? Skador på nät och fångst är inget vi önskar oss.

Februari 2017
   Det är lika roligt varje år när dagsljuset kommer tillbaka, och fort går det! Småfåglarna i päronträdet börjar med några försiktiga vår drillar, men sen kommer snöväder och då blir det tyst igen. Enstaka spår av gris och rådjur har synts i byn. Isen ligger på Djupdalen ca 10 cm, och på Husfjärden var det ca 4 cm men den isen är borta nu. Vattnet är lågt, ca 30 cm under normalvattenstånd. Muddringen av båtsviken har kommit en bit på väg och röjningen av Lindholmen är på gång. Då får fåren lite bättre bete där. Det är tyst och lugnt på ön, några sportlovsfirare har ön nästan för sig själva. Påsken kommer i mitten på April i år och då kan jag tänka mig att det blir liv och rörelse igen. Året rivstartade med storm och över 80 cm förhöjt vattenstånd, det har vi inte haft se 80- talet. Det frestade på för bryggor och båthus. Vi fick se oss om efter saker på drift. Nu har det lugnat ut igen, vi har fått många soldagar. Och frisksportare ger sig inte så lätt, äventyret blir så mycket mer spännande när man kan ta upp kampen med väder och vind i skärgården. Den som vill hyra får bergvärme och braskamin i stugan. Efter utevistelsen kan man grilla korv i kaminen och titta på utsikten över havet. Kanske är det dags att ta med familjen ut på sportlovet?

Januari 2017
   Året rivstartade med storm och över 80 cm förhöjt vattenstånd, det har vi inte haft se 80- talet. Det frestade på för bryggor och båthus. Vi fick se oss om efter saker på drift. Nu har det lugnat ut igen, vi har fått många soldagar. Och frisksportare ger sig inte så lätt, äventyret blir så mycket mer spännande när man kan ta upp kampen med väder och vind i skärgården. Den som vill hyra får bergvärme och braskamin i stugan. Efter utevistelsen kan man grilla korv i kaminen och titta på utsikten över havet. Kanske är det dags att ta med familjen ut på sportlovet?

MvH Gunni Lindkvist
gunni@harstena.se

 
ALLMÄNT

Väder
Länkar
Sajtkarta
Loggboken
Var ligger närmsta...?
Om www.harstena.se
Mer information

Copyright © 1999 Harstena Turistservice